Irattári polcok hatékony kialakítása

Polcrendszer
Egy kis történelmi visszatekintés…

Régen az irattárak az egyetlen elérhető forrásnak számító fából készített polcokat jelentették. A fa polcok „gyártása” bár egyszerűnek tűnik, de nem túl praktikus az iratok biztonságos tárolása szempontjából. A fa alapanyag kártevők és gombák számára ideális táptalaj lehet, ami a tárolandó papír iratanyagra tekintve nem jelent jót, illetve a fából készült polcszintek nem variálhatók.

Megjelentek az első csavaros polcok

Az 1900-as évek elején aztán megjelentek az első csavaros acél polcok, amik már tömeggyártással előállíthatóak, és többféle termék, áru vagy irat egyidejű tárolására is alkalmasak voltak. Az un. csavaros salgó polc az ötvenes évektől jelent meg hazánkban és előszeretettel használták irattárak bepolcozására is. Bár a csavaros salgó polc strapabíró volt egyre inkább megjelent az igény egy olcsóbb, nagyobb teherbírású, variálható és igazán gyorsan szerelhető átszerelehető, kiegészítőkkel is villám gyorsan bővíthető csavarmentes polcrendszerre. Ez az igény és az innovatív megoldásokat kutató emberi akarat teremtette meg az UGP S1 csavarmentes salgó polcot, ami méltán nevezünk a csavaros salgó polc új generációjának.

Az irattárak tároló eszközei

Az irattárak és irattárolók, nagy általánossággal elmondható, hogy az iratanyagot mappában, irattároló dobozban vagy mindkét egységképzőben megosztva egyidejűleg tárolják.

Ezekben az esetekben az ideális polcmélység a következőképpen alakul:

Mappás irattárolás esetén általában:
 • Egyoldalas kiszolgálású sorok 320 mm mély polcok
 • Kétoldalas kiszolgálású polcok: 600 mm mély polcok

 

Dobozos irattárolás esetén (alapvetően a dobozmérethez igazodva) általában:

 • Egyoldalas kiszolgálású sorok 400 mm mély polcok
 • Kétoldalas kiszolgálású polcok: 700 vagy 800 mm mély polcok

Az elhelyezhető polcszintek számát alapvetően a tárolóegység (mappa vagy doboz) magassága és a kiválasztott oszlop vagy polcláb magassága határozza meg.

Az UGP S1 csavarmentes salgó polc állíthatósága 33 mm, így a polcszintek a mappához vagy dobozhoz a legkisebb tárolóterület veszteséggel illeszthetőek. Általános esetben két méter magasságú polcba öt, 2,5 méter magasságú polcba 6, 3 méter magasságú polcba 7 vagy 8 polcszint helyezhető el.

Bár elsőre nem tűnhet nehéznek, hiszen „csak” papíranyag tárolását kell megoldani, azért el lehet mondani, hogy a nagy mennyiségű és sűrűn rakott papírmennyiség igen is nagy tömeget, súlyt jelent. Az UGP S1 polc nagy teherbírású, a standard polc is 150-200 kg/polc teherbírású, így szinte minden irattár kialakítására alkalmas.

Irattári polc tervezése UGP S1 csavarmentes salgó polcból

Irattári polc tervezéséhez szükséges adatok a következők:

 • Tárolandó iratok egységképző típusa: mappában, dobozban, mindkettőben vagy egyéb
 • Terület belmagassága
 • Tervezendő polc oszlop magassága, amiből
 • tárolási szintek száma
 • Ajtó pozíciója és nyílásiránya
 • Területre „belógó” a tárolást befolyásoló tényezők. Pl. radiátorok, légkondicionálók, csövek és kábelcsatornák, tűzcsapok, stb.
 • Egyéb az ajánlatkérő által fontosnak vélt adatok

Amennyiben a fenti adatok már ismertek, úgy adott területet az UGP S1 csavarmentes salgó polc modulokkal gyorsan meg lehet tervezni. A kivitelezés pedig igen gyorsan megtörténhet, hiszen budaörsi raktárunkon lévő több, mint 120 tonnás raktárkészletünkből az iratári polcelemek azonnal elérhetőek.

Amennyiben szeretné MOST kikalkulálni az Ön számára szükséges polcot, akkor próbálja ki POLCKALKULÁTOR-unkat vagy kérjen ajánlatot most.

Irattári polc kiegészítők

Az irattári polcokhoz leginkább használatos kiegészítő elemek a következők lehetnek:

 1. Kiegészítő egyenes keret pálca

Feladata: a tárolt irattári anyag oldalra dőlését megakadályozó elem.

Jellemzője: az UGP S1 rendszer alapeleme, de később is bármikor bővíthető vele a már meglévő rendszer

2. Címketartó

Feladata: a polcon tárolt iratanyag azonosítóval történő ellátása.

Jellemzője: készletről azonnal elérhető, de később is bármikor bővíthető vele a már meglévő rendszer

2. Fali rögzítő elem

Feladata: az irattári polc falhoz rögzítését szolgáló gyári biztonsági elem

Jellemzője: készletről azonnal elérhető, de később is bármikor bővíthető vele a már meglévő rendszer

 

3. Oldalfal, hátfal és zárható ajtó

Feladata: az irattár egy megadott részén az elzárandó iratok biztonságos tárolását megvalósító elemek

Jellemzője: horganyzott kialakítású oldal és hátfalak, festett vagy horganyzott zárral ellátott nyíló vagy tolóajtóval. Kialakításához keressen minket.

4. Gördíthető irattári polc vagy tömörraktári kialakítás

Feladata: adott területen a maximális irattári raktár kialakítása úgy, hogy a polcok sínen kézzel elmozgatva hozzáférhetőek legyenek.

Jellemzője: meglévő padlóra illeszthető kivitel, ami gyorsan telepíthető, a felépítmény polcrendszer az UGP S1 polc, az alváz egy könnyített szerkezetű, de nagyteherbírású, kis karbantartási igényű és TÜV minősített rendszer. Gyártási deje 4-5 hét. További részletek itt!

?Amennyiben szeretne MOST ajánlatot kérni gördíthető polcra, kattintson ide! -»» Ajánlatkérés